Nokia-Microsoft işbirligi ardından gelen eleştiriler

Nokia-Microsoft işbirliği geçen haftanın bana göre teknoloji sektöründeki en önemli haberiydi. Kendi payıma Nokia'nın tavrını bir gün önceden de olsa öngörmüş olmak tebessüm ettirdi.

Ancak o günden bu yana Nokia tarafında sular durulmuyor. Bir tarafta Nokia hisslerindeki ciddi düşüş göze çarpıyor, öte yandan da Symbian platformuna sadık kalmış developer'ların isyanı. Blog'larda ve yorumlarda özellikle ¨ Microsoft'a teslimiyet¨ noktasında eleştiriler var. İşin yatırımcı ve finans boyutunda ise ciddi bir nakit birikimi olan  Nokia'nın ¨satın alma¨ ile bir yol haritası izleyebilecekken mevcut durumda bir nevi ¨satış¨ yolunu seçtiğini söyleyenler var.

Bu tartışmayı alevlendiren ise CEO'nun Microsoft bu anlaşma ile bize milyarlar ödeyecek açıklaması. Bu açıklamayı doğrusu bende biraz yadırgadım. Gerçi  belki kastını aşan bir etki yarattı. Ama ne olursa olsun Nokia pozisyonunudaki bir firma için  olayı böylesine bir kısa vadeli parasal kazanca indirgeyen bir yaklaşım, ciddi tepkileri de beraberinde getirecektir. Ancak olaya büyük resimden bakınca geleceğe yönelik bir strateji ve vizyon çerçevesinde Symbian'a acil bir alternatif aramak bence doğru bir karardı. Kullanıcı olarak gönlüm Android'den yanaydı ama Microsoft ile işbirliği bu anlamda bence anlaşılabilir ve mantıklı sonuçlar doğurabilecek stratejik bir seçimdi. Sebeplerini de yazımda sıraladım.

Bütün bu tartışmada CEO'nın işi gerçekten zor. Bence CEO Elop'un bir hafta önceki¨yanmakta olan bir platformun üstündeyiz¨ teşhisi oldukça cesur ve vizyoner bir çıkış oldu. Gördüğüm kadarıyla oldukça alkış alan bir söylemdi aynı zamanda. Ama sonrasında olan biten rüzgarı  biraz terse çevirdi. Elop'un eski bir Microsoft çalışanı olması bir tarafa, Nokia'nın Finlandiya dışından gelmiş ilk CEO'su. Nokia'nın Finlandiya açısından önemini ise herhalde tartışmaya dahi gerek yok. Bu yeni strateji ile araştırma geliştirmede yaşanacak küçülme de ciddi reaksiyonları beraberinde getiriyor. Değişim hiçbir zaman kolay değil orası kesin ama anlaşılan Microsoft senaryosu ve CEO'nun son sözleri bu değişime dair artan bir kuşku yarattı.

Olayın nabzını bir de son kullanıcı gözüyle Nokia ya da Microsoft kampının dışından bakan ¨Gadget¨ meraklısı kullanıcılara ilişkin gözlemlerimle tutayım. Burada hayal kırıklığına uğrayanların bir bölümü Microsoft tercihi ile gelecek ¨Bing¨ arama motoru vb. servisleri yerine ¨google¨ ı görmek isteyenler. Yakarışların bir bölümü de olayı Nokia'nın üstün donanım kalitesi ile birlikte kararı değerlendirip, neden Android değil diye soranlar. Bu kitlenin sanırım kastettiği şey,  şu an şahlanmış olan ve üreticilere özgürlük olarak geniş imkanlar sunan ¨android¨ platformu yerine şu an daha kendini henüz ispat etmemiş ¨ windows phone 7¨ tercihi niye ? sorusu. Ben de kendi içimde bu soruları sordum ve sonrasında olayı Nokia açısından değerlendirip; ¨neden Microsoft  tercihi  daha ağırlıklı ihtimal¨ tezimi Nokia'nın kararı öncesinde açıkladım. Yazıda da belirttiğim gibi strateji anlamında Microsoft işbirliğinin getireceği avantajlar karar aşamasında ağar basmış olabilr.

Ancak kendi kendime şu soruyu da sormadan edemiyorum; eğer ki Nokia'nın nihai tercih Android olsaydı;  Microsoft tercihi sonrasında yaşanan karışık tablo ve eleştiriler yine bu kadar keskin seyredermiydi ? Bir de acaba ¨Android¨ senaryosunda da  yeni bir platforma geçmek durumunda kalacak olan vefakar Symbian yazılımcıları  bu denli tepkili olur muydu ?

Yorumlar