Nokia, çok saygı duyduğum bir marka. Hayatıma ilk girdiği günü, Nokia 8110'u hatırlarım hep.. Sıradışı, yenilikçi tasarımı ve olağanüstü kolaylık sağlayan menü tasarımını o yılların nostaljisiyle birlikte yad eder dururum. Yıllar içerisinde Ericsson, Sony ve ardından Samsung, LG ve diğerleri hep bu yükselen değerin önlenemez yükselişine şahit oldular. Hep daha iyisini ondan bekler hale gelmiştik, ta ki ne zamana kadar ? Özellikle Avrupa ve Asya'da gelişen GSM pazarına bir Amerikan firmasının o günün şartlarında yeni filizlenen bir pastada- akıllı telefon pazarında damgasını vurana kadar.
İşte tam o dönemde 2007 yılının baharında Nokia N95 modelini piyasaya sunmuştu. İlk çıktığı anda çok yüksek bir fiyattan sırf ilk deneyimleyenlerden olmak adına aldım o telefonu. Donanım özellikleri açısından eşsiz bir üründü N95. Smartphone tarihine yeni bir soluk getirecekti. Harika kamerası, video oynatma, wifi, bluetooth, gps hiçbir eksiği yoktu. Son derece başarılı bir donanım ile birlikte Nokia'dan beklediğimiz herşey vardı onda. Ancak birileri çıktı ve yazılım ve tasarımı donanımsal özelliklerin ötesinde bir boyuta taşıdı. Kimdi o Apple... iPhone devrimini hayatımıza soktu. Smartphone pazarına gerçek ivmesini kazandırdı.
Aslında rakamlara bakarsanız bugün Nokia, cep telefonu pazarında hala açık ara pazar lideri olan firma. Akıllı telefon pazarında da dünya genelinde hala ilk sırada.Özellikle giriş seviyesi modellerde sunduğu kalite ile müşteriye yaptığı katkıyı da da çok önemli bir başarı hikayesi olarak görüyorum. Bir de yüksek teknoloji alanında bir kuzey avrupa ülkesinden çıkma değerin dünyayı kasıp kavurmasına da sempati duyuyorum... Ancak çok ciddi bir tehlike var önünde..
Sosyal medya'nın giderek artan popülaritesi, öte yandan internetin mobil kullanımda artan etkinliği, bir diğer taraftan da müzik video vb. içeriğin mobil cihazlara enetgrasyonunun hızlanması akıllı telefon pazarını öngörülenden de öte bir hızda geniş kitlelere taşıdı. Ben bu trendin devam edeceğine inananlardanım. Yani telefonlarımız giderek daha çok sadece telefon olmanın yanı sıra başka özellikleri de barındıracak.. Hatta benim öngörüm bir noktada telefon demek belki aynı zamanda internet de demek olacak... Hal böyle ise Nokia ne noktada..
Ben bu yazıyı yazmadan önce yaklaşık bir senedir Nokia'dan bir hamle bekledim. Neyi bekledin diyeceksiniz. Bir şey eksik mi ki bekledin diyen de olabilir. Benim fikrim şu.. Nokia Ovi Market hamlesi, belki herkesten evvel navigasyon pazarına ilişkin geliştirdiği stratejiler (Navteq alımı gibi), multimedia alanındaki yetkinliği gibi bugün birakıllı telefondan beklediğiniz yazılımsal ihtiyaçları bünyesinde barındırıyor. Açıkçası bu denli bir yetkinlik oldukça önemli bir güç. Ancak kanımca desteklediği Symbian platformu bence ne yazık kı artık albeni yaratmaktan uzak. Burada Apple bize ekranı parmaklarımızla mıncıklatıp çekiştirerek çok farklı bir hikaye yarattı. Bu hikaye küçük olan ekrandan daha fazla keyif almamızı sağladı. Enteresan olan ise buna cevabı Nokia'dan evvel Android ile Google verdi.
Geldiğimiz noktada iki tane tespitim var.
1. tespit: özellik olarak artık insanlar yazılım tarafından gelecek yeniliklere daha duyarlı ve heyecanlılar.
2. tespit: yazılım anlamında bu işin nabzını sanırım silikon vadisi diğerlerinden bir adım önde tutuyor ve inovasyon denen kavramın sınırları galiba daha çok bu cağrafyadan zorlanıyor.
Hal böyle ise benim beklentim şu. Nokia şu güzelim telefonları ki N8 bunların son örneği (bu arada iş donanım ve kaliteli malzeme olsa gözü kapalı saniyesinde ilk techimim olur) Android işletim sistemi ile sunsa... Müşteri olarak bunu söylemek kolay biliyorum. İşin stratejik tarafında neler var onu da görebiliyorum. İşin uygulamalar tarafındaki potansiyel (App Economy) ve oradan kaynaklı eko sistem iştah kabartıyor, buna ek olarak müzik tarafı var, navigasyon konusunda Nokia'nın bir çok yatırımı var, şimdi tüm bu yatırımları unut ve bazı alanlarda Google'ın bir nevi kontrolüne boyun eğ bu kolay karar değil. Ancak bu vizyonda benim gördüğüm bir "come back" de kolay değil. Bana kalırsa HTC, Samsung hepsinin kendi arayüzleri ile Android pazarında bir varoluş çabasına girdiği bir dönemde Nokia yukarıda saydığım yatırım ve tecrübelerini de ekleyerek "ultimate android phone" u yaratbilir. Bu olduğu takdirde tüketicinin de firmanın da yüzü güler.
Bir başka açıdan baktığımızda ise; bugün bence halen Apple'ı iPhone ile üstün kılan yegane faktör iTunes dünyası (App, Müzik, Video vs) ile yarattığı eko sistem. Android'in yumuşak karnı ise oldukça gelişen App Pazarına rağmen halen burası. Nokia'nın bu total itunes etkisine verebileceği cevap android realitesi ile beraber çok iyi işleyebilir.
İşte tüm soru, bütün bunlar Symbian ile de olamaz mı? Bana soracak olursanız maalesef zor.
Bugün için bir hayal bile olsa gelecek telefonun ne olacak diyenlere Nokia N8 benzeri bir Android telefon derim... Bakalım hayal gerçek olacak mı?
Yorumlar
Yorum Gönder