İnternet tarayıcı pazarı, Microsoft'un Internet Explorer ile %60 oranına yakın pazar payı ile dominant olduğu bir alan. Ancak aynı zamanda öyle bir alan ki internet'in ve bir çok teknoloji firmasının geleceği bu alandaki gelişmelere bağlı. Google'ın 'Cloud" diye adlanırdığı ve kabaca bilgisayarımızı bir browser'in içine taşıyıp bilgilerimizi ve ihtiyaç duyduğumuz programları browser üzerinden internet'den çalıştıracağımız bir vizyon bunlardan biri. Bu vizyonda bildiğimiz ve alıştığımız anlamda "desktop" yok onun yerine daha az işlemci gücüne ihtiyaç duyan, daha basit ve asıl amacı bizi internete ulaştırmak olan bir vizyon var. Tabii bu görüdüğü kadar kolay bir vizyon değil. Oyunlar ve yüksek işlemci gücü gerektiren uygulamalar bir yana, bilgilerimizin Google veya bir başkası vesilesiyle neticede bir sunucuda bizim adımıza saklanmasının yarattığı "gizlilik" tartışmaları öte yandan başlıca sıkıntılar. Bu arada Microsoft'un son derece başarılı bir satış grafiğiyle yükselen Windows 7 işletim sistemi ve Apple'ın da oldukça başarılı Mac OS X işletim sistemleri ve bunlara ek olarak iTunes gibi Microsoft Office gibi Desktop tabanlı programların kullanıcılar açısından oldukça yüksek popülaritesi de geleceğe ilişkin vizyon tartışmalarına tuz biber ekiyor. .
Durum ne olursa olsun gerçek olan bir şey var ki, internet bütün bu teknoloji devlerinin vizyonlarında vazgeçilmez öneme sahip stratejik bir alan. Dolayısıyla internet erişimini sağlayan tarayıcı konusu da sunduğu potansiyeller ve fırsatlar açısından en kritik alanlardan biri. İşte tarayıcı savaşları diyebileceğimiz bir pazar bu perspektiften ötürü son derece önemli. Windows her ne pahasına olursa olsun bu alandaki etkinliğini kaybetmek istemeyecektir. Google açısından ise koyduğu vizyon son derece net; daha fazla internet ve her yerden internet. Google'in bu yıl içerisinde piyasaya sunacağı ve merkla beklenen Chrome OS işletim sistemi de büyük ihtimalle bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için yeni bir inovasyon olacak. Yine büyük ihtimalle daha önce piyasaya sunduğu ve devamlı olarak geliştirdikleri Chrome Tarayıcısı bu işletim sisteminin internete açılan penceresi olacak. Velhasıl, Google bu konuda fazlasıyla arzulu. Neden mi? Çünkü genelde ürünlerinin tanıtımını kulaktan kulağa gibi ya da davetiye usulu gibi daha "Cool" yöntemlerle duyuran Google bu sefer kesenin ağzını açmış olsa gerek ki, metro istasyonlarında, web sitelerinde bir çok yerde Chrome reklamlarını görüyoruz.
Apple ise iPad ile bir daha kendi oyununu yaratmayı başardı. iPhone ve iPad sayesinde Apple; App Store hadisesi ile kendi ekosistemini yaratması bir yana, bu şık oyuncaklar vasıtasıyla internete ulaşma, özellikle de mobil internet pastası anlamında ciddi bir ağırlığa da sahip olacak. Bu durmda Safari'yi ve hatta iTunes'u da yabana atmamak lazım. Dahası Google'ın dominant olduğu internet reklam pastasında mobil internet kullanımının hızlı yükselişi ve Apple'ın buradaki etkinliği iki firma arasındaki artan rekabetin de temel sebeplerinden. Mobil internet pastasına bu yılın ikinci yarısından itibaren Microsoft'un da iddialı bir giriş yapacağını varsayarsak mobil internet kullanımı konusunda ve bu alana dönük yenilikler konusunda bir çok gelişmeye şahit olacağmız kesin.
Yorumlar
Yorum Gönder