Flash`a karşı Apple'in aldığı tavır bir çok kişinin tepkisini çekti. Bu tepkiler Apple çevresinde de etki yaratmış olacak ki geçtiğimiz haftalarda Steve Jobs alışılmışın dışında uzun ve detaylı bir şekilde kaleme alınmış "Thoughts on Flash" başlıklı mektubu ile kendi perspektifinden durum izah etti.
Ha bu mektup herkesi tatmin etti mi, tabii ki hayır... Ancak mektubun detaylarında yer alan bazı hususlar da dikkate değer. Bu hususlar arasında benim de makul bulduğum bir takım argümanlar var. Öncelikle ılımlı yaklaştıklarımı ve bir ölçüde haklı bulduklarımı sıralayım:
Flash'ın pil ömrüne katkı konusunda çok tutumlu olmadığı gerçeği ve pil ömrünün kritik olduğu mobil cihazlarda ki iPad'de bunlardan biri bu konunun oldukça önemli olduğu.
İkincisi ise Apple'ın hayatımıza soktuğu dokunarak ve mıncıklayarak küçük aletlerden verim almaya imkan veren mantığının şu aşamada Mouse ve PC üzerine inşa edilmiş Flash bazlı yaklaşımlarda başarılı olmadığı gerçeği. Eğer ki burada bir güncelleme yapılacaksa neden HTML 5 gibi daha güncel ve yenilikçi teknolojilerde neden yapılmasın sorusu?
Üçüncüsü Flash bazlı programların daha yüksek performans talep etmesinden dolayı, tam bir uyum ile bir türlü mobil cihazlarda kullanılır hale gelememiş olması? Gerçekten de senelerdir bu beklenir ve bir türlü gerçekleşemedi. Tahmin ediyorum önümüzdeki ay ilk defa Android platformunda tam bir Flash desteğini göreceğiz.
Bir başka konu ki bu konuda arada kalmış vaziyetteyim çünkü teknik anlamda bu argümana katabileceğim bilgi kısıtlı. O da Mac'lerde ki çakılmaların çoğunluğunun Flash kaynaklı olduğundan dem vurulması ve de özellikle bu metinde bir nevi Flash'ın çok stabil olmamakla suçlanması. Bu konuda biri çıkıp da bu işletim sisteminin kusuru da diyebilir o yüzden bu yorum biraz ortada...
Mektupta yer alan ve şimdi değineceğim kısımlar ise kısmen katıldığım notkalar sunmakla birlikte eleştiriye de oldukça açık detaylar barındırıyor;
Jobs, Adobe Flash'ın da açık bir yazılım olmadığı ve dolayısıyla Apple açısından stratejik olan ve iPhone, iPod Touch ve iPad ürünlerinin kritik birer parçası olan App Store da ki Uygulamaların Flash kodu kullanılarak inşa edilmesi durumunda bu programların kalitesi ve güvenilirliği ile ilgili standartların Apple'ın kontrolünden çıkmış olacağını söylüyor.
Bu açıdan bakınca gelecekte açık kaynaklı HTML 5 teknolojisinin bu tip uygulamalar için yeni adres olması gerektiğine ilişkin saptama makul. Ancak bu saptamanın stratejik olarak haklı yanları olsa da diğer yandan hali hazırda oldukça yaygın bır kullanımı olan Flash ile uygulama geliştirmiş olanlara veya bu platformda bir takım uygulama geliştirmek isteyen ve bu şekilde bir katma değer sağlamak isteyenlerin taleplerini de engellemelerle karşı koymak ne kadar doğru ciddi bir tartışma konusu.
Bir ikinci tartışmalı nokta da Flash'ın bir kere kodlama yapıldıktan sonra daha sonra iPhone ve benzeri mobil platformlara otomatik olarak kodu dönüştürme imkanı veren yeni yaklaşımının piyasaya sunulması ile eş zamanlı Apple'ın Flash'a karşı aldığı bu katı tutumun aslında Android gibi güçlenen diğer mobil platformlara ilişkin uygulama geliştirmeyi kodcular açısından daha zor ve meşakkatli hale getirecek olması. Bu durumda bir uygulamayı farklı cihazlarda mümkün kılmak isteyen bir "Application" Üreticisi iPhone ve Android için ayrı yazılım geliştirmek durumunda kalacak.
Son olarak mektupta yer alan ve pek katılmadığım bir detaya değineyim.
Jobs, Adobe'un; Apple'ın mobil cihazlarının komple bir web deneyimi sunamadığını belirttiği ve buna arguman olarak da internet'de ki video kontentin %75 inin Flash tabanlı olduğunu anımsattığı beyanatı mektuba ekleyerek buna cevaben benzer kontentin h.264 gibi teknolojilerle Apple cihazlarında da kullanılabildiğini söylemiş ve buna ek olarak web de yer alan video içeriğinin yaklaşık %40 ının Youtube üzerindeen aktarılıdığını ve Youtube'un Apple'ın mobil cihazlarında ve özellikle iPad'de mükemmel çalıştığını anlatmış.
Ben açıkçası bu görüşe katılmıyorum. Çünkü bir site içerisinde embedded olarak rastladığımız bir video'yu o an hemen çalıştırıp bilgiden istifade etmek en doğal ihtiyacımız. Bu bir online gazete de olabilir bir başka bilgi kaynağı da olabilir. O an bu bilgiye erişemiyorsak bana göre bu bir sıkıntıdır ve Adobe'un iddiası da bu açıdan haklılık payı içermektedir. Aynı kontent h.264 ile bir başka yerde yer alabilir ancak onu arayıp bulmak ve katlanılacak ekstra mesai şüphesiz ki bir memnuniyetsizlik sebebidir. Son kullanıcı açısından ideali böyle bir sıkıntıya düşmeden bir mobil cihaz ile komple web deneyimini yaşamaktır.
Flash konusu sanırım önümüzdeki dönemde daha çok konuşulacak, ben Steve Jobs'un mektubu üzerinden konuya kendi bakışımı da katarak durumu ortaya koymak istedim...
Yorumlar
Yorum Gönder